Leiderschap

chess0808bLeiderschap is precies datgene doen wat op dat specifieke moment het beste is. Het laat zich namelijk juist kenmerken doordat het zich aanpast aan de actuele omstandigheden. Dat betekent adaptief zijn ten opzichte van de mens en de situatie. In een acute situatie de oplossing kunnen verzinnen èn op langere termijn visie ontwikkelen. Van tevoren is dan ook nooit voor iedere situatie de beste oplossing te voorspellen, Maar je kunt wel leren op momenten wanneer het erop aankomt tot een juiste beslissing te komen.

Een leider dient zijn mensen uit te dagen om nieuwe terreinen te begaan en grenzen te verleggen. En dan is het hebben van visie een absolute must. En dan dient een leider zelf ook zijn of haar eigen grenzen te verleggen.

“It’s lonely at the top”
Inderdaad, dat is het. En dat betekent dat het daar soms lastig is om te reflecteren, zeker in een veilige omgeving waar het aanstormend talent soms gebruik kan maken de reflecties van een leider. In andere gevallen is er gewoon geen aanstormend talent. In sommige beroepen is dat het geval. Wij gaan mee op reis en op onderzoek. En dat biedt verfrissend inzicht en boeiend uitzicht.