Woonlasten Oegstgeest niet hoog

Vereniging Eigen Huis / Telegraaf meldden recent dat de woonlasten in Oegstgeest erg omhoog zijn gegaan. Dat is wel heel erg kort door de bocht om niet te zeggen een gedeelte van de waarheid en dan oordeel ik nog mild. De Telegraaf heeft zich er erg gemakkelijk van af gemaakt door bij alle gemeenten kennelijk gewoon het hoogste tarief te nemen. Nu de feiten: Eenpersoonshuishoudens gaan allemaal MINDER betalen. Je zou volgens bijgaande tabel (bron: https://www.oegstgeest.nl/…/Min…/tarieven_afval_2021.pdf) zeggen dat een eenpersoons huishouden met een kleine container meer gaat betalen maar dat is nog geen 0,5% en met inflatie meegerekend zijn ook die voordeliger uit. Maar dat vertelt de Telegraaf er niet bij.Feit: Oegstgeest maakt nu een onderscheid tussen een- twee- en meerpersoons huishoudens. Dat is eerlijker. Tweepersoons huishoudens gaan ook allemaal minder betalen, tenzij dat huidhouden eerst een kleine container had en nu een grote. Dat komt omdat wij de kosten gelijk willen verdelen binnen de verschillende groepen en wij hebben gekozen voor nascheiding van afval. Het behouden van een kleine container zou een verkeerde prikkel kunnen geven, zoals het dumpen en of “verdwijnen” van afval, zoals we in Lisse hebben gezien.

Dan de Telegraaf. Inderdaad, de meerpersoons huishoudens gaan meer betalen. Dat komt omdat zij meer afval produceren. Maar ook hier is het tarief mild: Het tarief is niet het tarief van een eenpersoonshuidhouden maal 3. Nee, er zit een duidelijke demping in het meer betalen. Het tarief is dus degressief. Daar heeft de VVD voor gekozen en ik heb er de afgelopen jaren persoonlijk hard voor gewerkt om zover te komen. Al in 2017 heb ik de noodklok geluid. (https://marcus.rolloos.nl/vang-red-de-grijze-kliko/)De toenmalige wethouder (Hart voor Oegstgeest) had een megalomaan plan dat miljoenen aan investeringen zou gaan kosten.

Hij zei er triomfantelijk bij dat het kostenneutraal zou zijn. Ja, voor de gemeente, want de kosten worden gewoon verwerkt in de tarieven die inwoners betalen! Daar heb ik toen namens de VVD korte metten mee gemaakt en het is voor de VVD een heel belangrijk thema gebleven, ook in de onderhandelingen van het coalitieakkoord van 2018.Toen is dit dossier dan ook in handen gekomen van wethouder Huizing van de VVD, die hiermee aan de slag is gegaan. Wij hebben daarmee voorkomen, dat de gemeente miljoen zou investeren in een ingewikkeld, onvriendelijk systeem, waarvan de voordelen op voorhand helemaal nog niet zo zeker waren. En dat blijkt nu!

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'Nieuwe tarieven voor 2021. Extra container Nee Nee Ja Huishouden Eenpersoons Eenpersoons Eenpersoons Eenpersoons Tweepersoons Tweepersoons Tweepersoons Tweepersoons Meerpersoons Meerpersoons Meerpersoons Meerpersoons Nee Kosten 2020 €263,40 €350,64 €614,04 €315,12 €263,40 €350,64 €614,04 €315,12 Nee Containertype 120L minicontainer 240L minicontainer 240L minicontainer Gedeelde voorzieningen 120L minicontainer 240L minicontainer 240L minicontainer Gedeelde voorzieningen 120L minicontainer 240L minicontainer 240L minicontainer Gedeelde voorzieningen Kosten 2021 € 264,70 €264,70 €529,40 €264,70 €305,15 €305,15 €569,85 €305,15 Nee Ja Nee Verschil €1,30 €85,94 €84,64 € 50,42 €41,75 €45,49 €44,19 -€9,97 €126,70 €39,46 40,76 €74,98 Nee Nee Ja C263,40 €350.64 €614,04 €315,12 Nee €390,10 €390,10 €654,80 €390,10'

Afvalbeleid update

Waarom is het afvalbeleid in Oegstgeest beter dan bijvoorbeeld in Lisse en Zoeterwoude?

In Zoeterwoude heeft men een paar jaar geleden gekozen voor een ingewikkelde en dure manier van afval inzamelen. Hoge investeringen in ondergrondse containers, pasjessystemen met software. Enfin, u raadt het al: een dure exercitie en uiteindelijk is de inwoner duurder uit!

https://www.unity.nu/Artikelen/zoeterwoude/vvd:-‘afvalbeleid-in-zoeterwoude-faalt’

VVD: 'Afvalbeleid in Zoeterwoude faalt'

Dat heeft de VVD een paar jaar geleden in Oegstgeest weten te voorkomen! Ik heb mij daar, vroegtijdig, namens de VVD voor ingezet. Maar het is gelukt! En uiteindelijk heeft Oegstgeest daardoor een veel goedkoper EN duurzamer afvalinzamelsysteem!

Dat is nu nuchter en liberaal met geld en duurzaamheid omgaan.

Geen verplichte zonnepanelen

Zonnepanelen met industriële toepassingen

Goed Nieuws! Zonnepanelen kunnen dankzij de Vereniging Eigen Huis niet verplicht worden.

https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2021/01/22/10/10/voorlopig-geen-verplichting-zonnepanelen-voor-huiseigenaren/?utm_campaign=algemeen&utm_source=algnbr&utm_medium=email&utm_content=algemene_nieuwsbrief_6_februari_2021_editie_27-a&utm_term=geen-verplichting-zonnepanelen%7Cbullet#/

Zonnepanelen zijn in veel gevallen lucratief voor huisiegnaren. Maar niet altijd, door schaduw, ligging of andere oorzaken. Als mensen geen zonnepanelen laten installeren, hebben ze daar kennelijk goede redenen voor.

Als liberaal ben ik tegen dwang. Laat de overheid eerst het goede voorbeeld geven met zonnepanelen op haar eigen gebouwen. Vervolgens eens goed nadenken over de opslag van die energie want het wordt vaak geproduceerd op momenten, waarop het niet nodig is en ons elektriciteitsnet kan een ongebreidelde groei van duurzame energieopwek niet aan, de grenzen zijn over een paar jaar bereikt. We moeten dan massaal energie gaan opslaan, onder andere voor gebruik in de winter.

Wat gemeenten wel zouden kunnen doen, is scholen aansporen om met lokale energiecoöperaties samen zonnepanelen op schooldaken te realiseren. Oegstgeest heeft daarvoor coöperatie Lokaal Energie Opwekken Oegstgeest, een ideële duurzame vereniging van, voor en door inwoners.

Oegstgeest van gas los?

Op maandag 14 januari 2019 hield ik naar aanleiding van het document Uitvoeringsprogramma Impuls Duurzaam Oegstgeest een betoog in de commissie Ruimte. Deze kunt u hier nazien op 1:19:30 (U:M:S).

Mijn betoog richt zich met name op aardgas. Als voormalig inwoner van Groningen leef ik nog steeds dagelijks mee met de rampspoed die veel Groningers is overkomen. Huizen zijn op veel plaatsen (onherstelbaar) beschadigd of zelfs onbewoonbaar geworden. Dat kan natuurlijk niet.

Dus als we “van gas af moeten” betekent het eerst en vooral dat we van “Gronings gas” af moeten. Dat is evident. Maar we hebben ook een CO2 opgave. Welnu, daar worden de zaken wat mij betreft nog genuanceerder.
Veel landen, Duitsland voorop, stappen juist over OP aardgas. Dat klinkt vreemd maar dat is het niet. Dat zit zo. Ze nemen namelijk in steeds grotere mate afscheid van bruinkool en steenkool. Waarschijnlijk weet u ook wel dat de CO2 uitstoot en fijnstof uitstoot van bruin- en steenkool veel hoger is dan die van aardgas. Tevens zijn aardgascentrales veel flexibeler dan centrales op kolen, waardoor aardgas heel goed gecombineerd kan worden met duurzame energie zoals wind en zon. En dat helpt pns pas ECHT in de energietransitie. Nu is aardgas wel iets duurder dan kolen, maar het is betaalbaar.

Ik ben namens de VVD voorstander van het zetten van betaalbare, overzichtelijke en haalbare oplossingen in de energietransitie.

Aanlanding Netten op Zee
Aanlanding Netten op Zee

Aardagsnetwerk uit de grond halen en huizen afsluiten? Dacht het niet!
Een populaire kreet is het afsluiten van woningen van het aardgasnetwerk. Op pagina 8 van het document Duurzame Impuls Oegstgeest staat het voornemen “om op wijkniveau woningen van het aardgasnetwerk af te koppelen.” Dat lijkt mij een bijzonder slecht idee. De ambitie moet zijn om fasegewijs afscheid te nemen van aardgas, maar wat mij betreft NIET van het aardgasnetwerk. Daar zit het verschil. Nederland beschikt over een prachtig en fijnmazig gasnetwerk, waar ook groen gas of biogas doorheen kan. Nu vraagt u zich misschien af waar dat groene gas vandaan moet komen. Dat zit zo. De komende jaren worden steeds meer windmolens op de Noordzee geplaatst. Die leveren soms stroom op momenten, waarop die stroom niet nodig is. Dan kan deze stroom op zee worden omgezet in waterstof en per schip worden geëxporteerd of via pijpleidingen aan land worden gebracht. Deze gasvormige elektrische energie (waterstof is eigenlijk een gasvormige batterij) kan vervolgens gemakkelijk over heel Nederland worden gedistribueerd.

Wist u dat er tot 1963 50% waterstof door onze gasleidingen liep en dat wij in Nederland ALLE CV’s en kooktoestellen hebben omgebouwd voor…aardgas, dat toen net ontdekt was?”
zie ook:

Een andere methode kan zijn “methanisatie”. Dat is een proces waarbij van waterstof en CO2 (hebben we genoeg van, toch?) CH4 gemaakt wordt. en CH4 is: groen gas (“aardgas”) Mijn inschatting is dat er eerst een kleine hoeveelheid waterstof in ons gasnetwerk wordt bijgemengd en dat er later met groen gas wordt gewerkt. Maar dat staat open.

Voor u is belangrijk: Het is betaalbaar, haalbaar en uitvoerbaar!

Dus voordat mensen hele stoere dingen gaan roepen, eerst even kijken welke mogelijkheden er zijn, die vandaag al tegen redelijke kosten mogelijk zijn. Natuurlijk kunnen sommige nieuwe woningen gasvrij worden gebouwd. Nieuwe woningen kunnen namelijk heel goed geïsoleerd worden en dan is verwarmen met een warmtepomp goed mogelijk. Ook weet ik, dat sommige bestaande huizen verwarmen met een warmtepomp. Maar dat is lang niet voor alle huizen haalbaar. En daarom bepleit ik namens de VVD een realistische tussenstap, die ons allemaal geleidelijk helpt ons gas te verduurzamen.

Op de website van de Gasunie staat een artikel waarin wordt uitgelegd op welke manier “blauwe waterstof” een grote rol kan spelen in de energietransitie.

Inwoners bedankt voor bomenacties

Beste Oegstgeestenaren,

De afgelopen maanden hebben jullie je hard ingezet voor behoud van zoveel mogelijk bomen, indien mogelijk. Dat lukt niet altijd. Maar daar waar in eerste instantie allebomen in de Bloemenbuurt het onderspit zouden delven, zijn er 33 gered! En dat is dankzij de harde inzet van bewoners van deze wijk. Dat is een compliment en een felicitatie waard! De actieve inwoners zijn in gesprek gegaan met het College van B&W en de ambtenaren van de afdeling Beheer Openbare Ruimte. Dat ging lang niet altijd gemakkelijk. Zo waren de geluiden uit de wijk niet altijd eensluidend en dat is vanzelfsprekend en begrijpelijk. Ook is voor inwoners niet altijd duidelijk hoe en waarom bomen weg moeten. Maar inwoners ontdekten ook een fout in de tekening bij de Violenlaan. Er stonden op de tekening rioolbuizen waarvan de bewoners zeiden, dat deze niet in gebruik waren of misschien wel nooit in gebruik waren geweest.

En wat bleek? de bewoners hadden gelijk. Daardoor kon nog een aantal bomen gespaard worden. De teller is uiteindelijk gekomen op 33 gespaarde bomen! Een compliment waard voor zowel College, ambtenaren als inwoners! Ook in Wilhelminapark en Oranjewijk moesten bomen wijken en ook daar is in nauwe samenwerking met inwoners gekeken naar de beste oplossing. De VVD juicht deze samenwerking toe en zal er op toezien dat de gemeente constructief in gesprek blijft met inwoners.

Bomen Violenlaan Oegstgeest
Bomen Violenlaan Oegstgeest
©Marcus Rolloos (mag onder bronvermelding gebruikt worden)

Derivaten: too much to fail

De totale markt van derivaten (opties, futures, margin calls, swaps, CDO, CDS, VIX) is $700.000 MILJARD. Dat is 10x de wereldeconomie. J.P. Morgan heeft ongeveer $70.000 Miljard op de balans staan, vrijwel gelijk aan de wereldeconomie dus. En dat is EEN bank.
https://www.forbes.com/sites/stevedenning/2013/01/08/five-years-after-the-financial-meltdown-the-water-is-still-full-of-big-sharks/#21cb7ce23a41
zie ook https://www.investopedia.com/terms/n/notionalvalue.asp

Sinds 2016 is het rentepercentage van de FED weer aan stijgen (http://www.global-rates.com/interest-rates/central-banks/central-bank-america/fed-interest-rate.aspx) en dat levert vaak een vertraging van de economie op. En vertragingen eindigen de laatste 20 jaar vaak in een recessie. Als de rente blijft stijgen, wordt het tegen het einde van dit decennium weer tijd om de veiligheidsgordels vast te maken. Gezien bovenstaande grote bedragen is een “bail-out” namelijk totaal onmogelijk. Wat gaat de oplossing dan worden? Het beste is derivaten van de ene op de andere dag als vervallen verklaren. Men kan het maar beter van tevoren en vrijwillig doen. Als men tot de volgende crisis wacht, gebeurt het automatisch en gedwongen. En de gevolgen zijn dan veel groter. De reden dat veel (Amerikaanse) banken het gevaar van derivaten niet zien is simpel: Ze rekenen niet alleen op een relatief voorspelbare waarde van het onderliggende goed. Ze rekenen er ook op, dat de rekeneenheid een relatief voorspelbare waarde heeft, de munt dus. (zo deed ik ooit zaken met Amerikanen en zei ik eens: “Nice that the Dollar has lost some value. Imports for us are now cheaper.” Het antwoord was: “What do you mean? One Dollar will always be one Dollar!”)
Wat nu als de Dollar in korte tijd 25% of meer van zijn waarde verliest? En dat is niet ondenkbaar. Bij de stijgende rentevoet van de FED wordt de rentelast van de Amerikaanse overheidsschuld onbetaalbaar en zal de US Treasury moeten bijlenen en dat levert weer inflatie en dus een zwakkere Dollar op. Simultaan rekent China steeds vaker in Yuan Renminbi in plaats van in US Dollar af. (https://qz.com/1150533/the-dollars-days-as-the-worlds-most-important-currency-are-numbered/)
De ECB houdt nu ook Yuan Renminbi aan. Mogelijk groeit de hoeveelheid Yuan dien de ECB in kas heeft. (https://www.ft.com/content/37bae3b8-504c-11e7-bfb8-997009366969)

oplaadpalen in Oegstgeest

De afgelopen raadsperiode heb ik mij ingezet om oplaadpalen in Oegstgeest mogelijk te maken. Ondanks tegenwerking is dat gelukt. Iedereen die er behoefte aan heeft kan in Oegstgeest een oplaadpaal aanvragen, die dan in goed overleg door Allego in de buurt wordt geplaatst.

Met uw stem Ga ik de komende vier jaar verder om op een liberale manier Oegstgeest te verduurzamen. Al met 150 stemmen op 21 maart kan ik weer voor u aan de slag.

U kunt dan denken aan:

  • slimme lantaarnpalen (zie video)
  • smart grid toepassingen ism de netbeheerder, zodat het groeiend aantal elektrische auto’s geladen kan worden met lokaal opgewekte stroom (zie: NRC)
  • zonnepanelen op openbare gebouwen

Op andere terreinen:

  • flexibel en gevarieerd bouwen, ook onze kinderen moeten straks na hun studie als starter op de woningmarkt terug kunnen naar Oegstgeest
  • betere verkeersdoorstroming
  • duurzaam bouwen