De totale markt van derivaten (opties, futures, margin calls, swaps, CDO, CDS, VIX) is $700.000 MILJARD. Dat is 10x de wereldeconomie. J.P. Morgan heeft ongeveer $70.000 Miljard op de balans staan, vrijwel gelijk aan de wereldeconomie dus. En dat is EEN bank.
https://www.forbes.com/sites/stevedenning/2013/01/08/five-years-after-the-financial-meltdown-the-water-is-still-full-of-big-sharks/#21cb7ce23a41
zie ook https://www.investopedia.com/terms/n/notionalvalue.asp
Sinds 2016 is het rentepercentage van de FED weer aan stijgen (http://www.global-rates.com/interest-rates/central-banks/central-bank-america/fed-interest-rate.aspx) en dat levert vaak een vertraging van de economie op. En vertragingen eindigen de laatste 20 jaar vaak in een recessie. Als de rente blijft stijgen, wordt het tegen het einde van dit decennium weer tijd om de veiligheidsgordels vast te maken. Gezien bovenstaande grote bedragen is een “bail-out” namelijk totaal onmogelijk. Wat gaat de oplossing dan worden? Het beste is derivaten van de ene op de andere dag als vervallen verklaren. Men kan het maar beter van tevoren en vrijwillig doen. Als men tot de volgende crisis wacht, gebeurt het automatisch en gedwongen. En de gevolgen zijn dan veel groter. De reden dat veel (Amerikaanse) banken het gevaar van derivaten niet zien is simpel: Ze rekenen niet alleen op een relatief voorspelbare waarde van het onderliggende goed. Ze rekenen er ook op, dat de rekeneenheid een relatief voorspelbare waarde heeft, de munt dus. (zo deed ik ooit zaken met Amerikanen en zei ik eens: “Nice that the Dollar has lost some value. Imports for us are now cheaper.” Het antwoord was: “What do you mean? One Dollar will always be one Dollar!”)
Wat nu als de Dollar in korte tijd 25% of meer van zijn waarde verliest? En dat is niet ondenkbaar. Bij de stijgende rentevoet van de FED wordt de rentelast van de Amerikaanse overheidsschuld onbetaalbaar en zal de US Treasury moeten bijlenen en dat levert weer inflatie en dus een zwakkere Dollar op. Simultaan rekent China steeds vaker in Yuan Renminbi in plaats van in US Dollar af. (https://qz.com/1150533/the-dollars-days-as-the-worlds-most-important-currency-are-numbered/)
De ECB houdt nu ook Yuan Renminbi aan. Mogelijk groeit de hoeveelheid Yuan dien de ECB in kas heeft. (https://www.ft.com/content/37bae3b8-504c-11e7-bfb8-997009366969)