Microsoft, Skype, Google & Nokia

In een eerdere post stelde ik dat de kansen van Microsoft’s Windows Phone operating software voor smartphones het niet zal winnen van iOS van Apple en Android van Google. De naam Windows alleen al. De generatie X, die je net zo goed de generatie “Windows” kan noemen, snapt het nog net, al hebben ook sommigen onder hen ervaren dat de eerdere versies van Wondows Mobile gewoon niet goed geschikt waren voor mobiel gebruik en iOS van Apple en Android hebben bewezen dat wel te kunnen. Laat ik vooral niet verzuimen Symbian van Nokia te noemen, wat nog steeds technisch en qua interface een uitstekend systeem is. “Windows” betekent “Ramen”. De gemiddelde Nederlander is zich daarvan wellicht niet heel erg bewust, maar het blijft een rare naam voor een mobieltje. Logisch dat Nokia in die naamgeving niet heel veel zin heeft.

Nokia heeft in het verleden laten zien soms voor de muziek uit te lopen. Zo waren er al jaren geleden de N800 en andere Nokia Tablets. De concurrentie had er nog niet van gehoord en de Iphone moest toen nog geboren worden. What went so terribly wrong?

De Nokia tablets hadden een groot beeldscherm en met de latere versies kon je ook gewoon bellen. Het besturingssysteem was gebaseerd op Linux, net als Android van Google. Nokia is verder gaan borduren met Maemoo en later Maegoo. LG wil dat platform nu adopteren terwijl Nokia lijkt te kiezen voor Windows Phone. Deze zet zal Microsoft een aandel op de mobiele markt opleveren van -zo schat ik- 20 tot 30% in 2013. Veel mensen zullen voor Nokia blijven kiezen en vertrouwen op hun ervaringen met Windows. De generatie X waarschijnlijk. Maar de generatie Y denkt daar heel anders over. en veel mensen uit de generatie X ook. Die lopen al rond met iPhones, Ipads en Ipods. Ze hebben geen laptop maar een hippe Macbook. Voor Microsoft zal de samenwerking met Nokia ongetwijfeld marktaandeel opleveren. Maar andersom?

Skype
Microsoft heeft Skype gekocht. Een briljante zet. In mijn business plan “Mobile VoIP” schreef ik reeds dat Mobile VoIP heel groot gaat worden. Kort daarna kwam de eerste aanbieder op de markt, TRINGG. Inmiddels is deze partij overgenomen door KPN. Slim gedaan van de mensen achter Tringg in Hoofddorp. Nokia had in zijn smartphones reeds een VoIP module ingebouwd. Ik gebruik deze en kan daarmee gratis bellen naar vaste nummers vanaf mijn mobiel. Ik heb daarmee ook virtuele kantoren in de grote steden tot mijn beschikking zonder een secretaresse in dienst te hoeven nemen.

Microsoft acquireert met Skype de mogelijkheid om aan zijn klanten een propositie te bieden op de mobiele markt. Daarbij valt te denken aan een geïntegreerde dienst van chat, mobile VoIP en mail. Echter, we moeten daarbij wel in ogenschouw nemen dat Iphone en Android van Google het zonder hebben gedaan. Overigens zijn de wijze waarop ze de mobiele markt hebben veroverd van Google en Apple niet te vergelijken. Apple spreekt overigens meer dan Android iets oudere mensen aan en iets meer vrouwen dan Android. Binnen Android zie je weer meer vrouwen met een Samsung dan met een HTC. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het “gevoel” van het merk. Samsung maakt al jaren lady phones, HTC is meer techy en jong. Apple is hipper.
Google & Google Talk
Google heeft met Google Talk nog niet MSN van de eerste plaats kunnen stoten maar het voorbeeld van ICQ laat zien dat het mogelijk is. Een van de vragen hierbij is, of het op Nokia’s Windows Phone toestellen mogelijk zal zijn om GMail en Google Talk als App te installeren. Kan dat niet, dan zullen veel oude Nokia/Gmail gebruikers afhaken. Kan het wel, dan kan Microsoft een groter aandeel in de smartphone markt veroveren, maar zal het marktaandeel van MSN messenger concurrentie ondervinden van Google Talk.

Maar Microsoft heeft nu twee parels op de Windows Phone kroon staan die elkaar enorm kunnen versterken: MSN & SkypeQua aantallen gebruikers zal dat nog wel groter zijn dan het aantal Gmail gebruikers in Nederland, maar de integratie van Gmail op Android toestellen kan daar snel verandering in brengen. Mijn aanname is dat de openheid van Android uiteindelijk zal bijdragen aan het succes ervan. China zal daarin ook een rol gaan spelen. Symbian zal binnen Nokia denk ik echter het onderspit delven tegen Windows Phone, hetgeen jammer is. Maar de geschiedenisboeken staan vol van de successen die geen succes werden. Tegelijkertijd is Skype een zo’n sterke merknaam en app, dat het wel eens zijn nieuwe moeder zou kunnen overvleugelen. Daarmee bedoel ik dat een eindgebruiker een iPhone, Symbian of Android smartphone kan bezitten, daar Gmail op gebruikt en Skype voor chat en VoIP. Dan is er voor Microsoft weinig meerwaarde in Skype. Google heeft een interessante integraal aanbod met Gmail, Google Talk, Google Docs, Google Calendar, Google Maps, Google Sites maar Microsoft volgt Google onder andere met Office 360.

Ik kan me nog een gesprek met een bankier in 1998 herinneren die zei dat er nooit een concurrent voor Alta Vista zou komen die groter zou worden. Over lineair denken gesproken…

Enkele feitjes:
1. Met meer dan 85% marktaandeel is Hotmail veruit de meest gebruikte webmail dienst is in NL.
2. In een gemiddelde maand loggen 7,7 miljoen Nederlanders in op Hotmail en wereldwijd zijn dat er 369 miljoen.
3. Meeste unieke bezoekers (!):
– 1. Facebook
– 2. Google
– 3. MSN
– 4. Youtube
– 5. Hotmail
4. Aantal users (2010)
MSN/Hotmail/Live: 369 Miljoen
Yahoo: 270 miljoen
Google Mail: 170 miljoen
AOL: 60 miljoen

Geef een antwoord