Regionale Energie Strategie

De Regionale Energie Strategie (afgekort RES) van Holland Rijnland heeft veel stof doen opwaaien. Namens de VVD heb ik er serieuze bezwaren tegen omdat:

  • De betaalbaarheid blijkt op geen enkele manier. Dat is verdacht. Als er een klinkende business case onder lag met “woonlastenneutraliteit” voor onze inwoners, dan was dat natuurlijk allang bekend.
  • Waarom warmte via duur warmtenet vanuit Rotterdam naar Oegstgeest halen? Als het zo goed is, kunnen ze het dan niet beter in de regio Rotterdam gebruiken? Is dat niet goedkoper?
  • Waarom hergebruiken we het gasnet niet? Dat hebben we met zijn allen allang betaald en is in topconditie, de beste van de wereld! Voor een klein bedrag kan het gehele Nederlandse net fasegewijs worden omgebouwd naar (groene of blauwe**) waterstof.
  • Waarom kunnen wij niet, net als nu, (groene) energie van buiten onze regio betrekken? Dan kunnen we een deel van die groene energie, als er (bijvoorbeeld midden in de zomer) om ons heen teveel van is, zoals op zonnige dagen, deze energie gebruiken voor de productie van groene waterstof om in de winter te verwarmen.
  • Waarom een monopolie voor het warmtenet? Anders is het niet betaalbaar? Dan is het gewoon te duur!
  • De bron van de warmte is niet duurzaam en stoot op zichzelf meer CO2 uit dan ons huidige gasverbruik. Bovendien is veel van de warmte eindig, zoals warmte door het verbranden van afval. Gingen wij niet juist minder afval produceren, zoals we recent hebben afgesproken?
  • De VVD is 100% tegen het afsluiten van huizen en gebouwen van het gasnet. Voor ons is het gasnet een duurzame goudmijn.

Op 19 mei 2020 namen tientallen raadsleden en wethouders uit de regio Holland Rijnland deel aan een online webinar met Marco Bijkerk van Remeha en Bastiaan Bor van Lagerwey als gastsprekers. Hieronder een video verslag.

De onbalans van aanbod groene energie en vraag naar energie
Energie die binnenkomt in Nederland, wat we zelf gebruiken, wat we exporteren en welk gedeelte WARMTE en welk gedeelte ELEKTRICITEIT is.
De CV-ketel van Remeha op waterstof. Even betaalbaar als een “gewone” CV-ketel.
Een weergave van de potentiƫle energie opslag. Zowel in CAPACITEIT (hoeveelheid kilowattuur) als in VERMOGEN (maximaal leverbare vermogen). Maar wacht, deze schaal is LOGARITMISCH.
Dit is de weergave op een NORMALE schaal. Hieruit volgt dat Waterstof (H2) de ENIGE BETAALBARE en REALISTISCHE optie is om energie langdurig op de slaan.

Geef een antwoord